Do kogo należy Take A Gift?

Kategoria: Wiadomości

detektyw_takeagiftPrzemierzając ostatnio głębie Internetu w poszukiwaniu  informacji o Take A Gift trafiłem na dość ciekawy artykuł w którym autor w cwany sposób dociera do korzeni, czyli do tego kto tak naprawdę tworzy takeagift.pl. Oczywiście na samym wstępie zaznaczę, że wszystkie te informacje to tylko domysły i nie są one oficjalnie potwierdzone!

Tak więc zaczynamy od informacji z bazy whois.
Takeagift.pl jest zarejestrowany na użytkownika (firmę!) „hmns198748”, oraz posiada serwer w home.pl. Żeby było zabawniej z takiej samej nazwy użytkownika, jak również swoje pliki utrzymuje na tym samym serwerze użytkownika do którego należy domena www.progresmedia.pl. Więc bardzo prawdopodobne jest, że obie te strony są ze sobą powiązane, a dokładniej ich autorzy. ;)

Co jeszcze w whois gra?
Prócz tego w obu przypadkach mamy dostępne dane firmy która założyła domenę:
Prodesse solutions s.c.
ul. Prusa 1
66-400 Gorzów Wlkp.
Polska

Dorzućmy informację użytkownika Corleone, według którego miasto zgadza się z IP wykorzystywanym przez jednego z współtwórców takeagift.pl, więc bardzo możliwe że to właśnie ta firma stoi za stroną o przydomku „Polski Lockerz”. Cały scenariusz wydaje się jeszcze bardziej prawdopodobny, gdy weźmiemy pod uwagę zakres jej działalności:
- projektowanie stron www
- kampanie reklamowe w Internecie
- pozycjonowanie
- reklamy radiowe
- treści i slogany reklamowe

Tak więc chyba dobrze, że nie jest to samotny 13-latek który skopiował pomysł amerykańskiego serwisu w celu utworzenia obszernej bazy mailowej, ani też żaden gigant który niechętnie dzieli się zarobkiem. Powstaje tylko pytanie czy polski rynek pozwoli na podobną rewolucję jak światowy Lockerz, gdzie wystarczy dobry miesiąc zabawy by wygrać konsolę PSP. Ale dajmy na to, żeby w polskiej wersji były potrzebne i 4 miesiące to chyba również warto… ;)

Wpis w oparciu o artykuł ze strony ilock.pl: takeagift.pl – Polski Lockerz? Kto za tym stoi.

5 odpowiedzi na “Do kogo należy Take A Gift?”

  1. Mamba pisze:

    Skoro za tym wszystkim stoi jakas agencja reklamowa to juz widze jaka sie to okaze sciema i naciagactwem…

  2. Mamba pisze:

    Agencyjka nie ma nawet wlasnej strony internetowej.

  3. bredny pisze:

    Coś wy to nie ściema

  4. Andrzej pisze:

    To nie ściema. Właścicielem jest brat Karola. W spółce jest 6 osób.

  5. yhm.. pisze:

    ej mam juz na take a gift 20 000 starsow i zbieram na iPhona i nie wiem czy warto bo nie wiem czy to nie jakas 1 wielka sciema ;/

Dodaj komentarz